102196

Christine Calvert gir råd:

Er det lurt å bruke emojis?

Emojis er kommet for å bli. Det er det ingen tvil om. Men, når er det innafor å bruke disse i jobbsammenheng? Og er det innafor å bruke alle typer emojis? Og når skal man ikke bruke noen? Vi har spurt vår favoritt-tekstdoktor, Christine Calvert, om råd.

Tenker du det er annerledes å bruke emojis til kunder, enn å bruke dem privat?

Jeg tror at den aller største forskjellen handler om hvor godt du kjenner personen du kommuniserer med. Jeg har en nær venn som misliker emojis, og da ser jeg ingen grunn til å prakke på henne hjerter og smilefjes. På samme måte kan jeg få henvendelse fra en kunde med masse emojis. Da er det helt naturlig for meg å bruke dem også (men kanskje ikke fullt så mange). Det blir som ellers i livet – de fleste av oss prøver å tilpasse oss litt til hverandre i en samtale, og det kan vi gjøre i e-poster også. Er jeg i tvil, dropper jeg emojiene.

Er det forskjell på kommunikasjonen i sosiale medier kontra e-post?

Det vi vet om emojis i sosiale medier, er at de bidrar til å «mate» algoritmene. Sterke emojis, som smilefjes eller hjerter, gir et sterkere signal til algoritmene enn f.eks. en like, slik at våre budskap blir spredd til flere. I sosiale medier, hvor vi ofte ønsker å dele noe med mange, er det naturlig å bruke emojis. Hvis vi andre setter et hjerte på et innlegg (eller – enda bedre – kommenterer innlegget) bidrar vi til at flere ser det.

Tekstdoktor Christine Calvert

Jeg legger også merke til at det er veldig vanlig å bruke emojis i chattegrupper eller når noen sender melding til én person, men det kan jo hende at dette bare er blant mine venner og kontakter.

I SMS til kunder – er det ok der?

Her tilpasser jeg meg. Hvis kunden bruker en emoji, kan jeg godt svare med en. Hvis ikke, så bruker ikke jeg plass på smilefjes. SMS med kunder er ofte korte beskjeder om praktiske ting.

Synes du en virksomhet fremstår mer profesjonell dersom de kun bruker korrekt språk uten emojis?

Siden du spør hva jeg synes: Nei, som kommunikatør er jeg mer opptatt av andre ting enn om en kunde setter på en liten emoji eller ikke. For meg er innhold, språk, antall e-poster, ryddighet og orden viktigere. Det finnes forskning som viser at unge foretrekker en e-post fra en offentlig instans uten emojis. I tillegg mener mange unge at voksne bruker emojis feil. Vi må også huske på at emojis vises på forskjellige måter, alt etter hva slags enhet du bruker. Det KAN være lurt å holde deg til helt vanlige smilefjes – hvis du først ønsker å bruke emojis i profesjonell sammenheng.

Som med alt annet i kommunikasjon – det viktigste er å ha et bevisst forhold til hvilke signaler vi sender ut, hvordan vi kan oppfattes og hvilken virkning skriftlig kommunikasjon kan gi.

Kan emojis sammenlignes med kroppsspråk?

Ja, absolutt! Bruken av emojis i en chat, e-post eller SMS kan tilføre meldingen en ekstra dimensjon. En emoji kan formidle det du kanskje ville «sagt» med kroppsspråket ditt. Et smil, en latter eller en klem. Emojis kan gi folk som ikke er så gode til å skrive, muligheten til å uttrykke seg, for eksempel de med dysleksi, eller de som ikke skriver så godt norsk.

Kan alle bruke emojis?

Dersom sjefen plutselig overøser sine ansatte med smilefjes og hjerter, blir det rart dersom han, hun eller hen aldri har gjort det tidligere. Det må være autentisk, det må komme naturlig. Får du en formell henvendelse fra en kunde, kan det se bedre ut å svare korrekt, enn å fyre løs med emojis.